SRUG Среща #15

You are currently viewing SRUG Среща #15

Резюме

#15 Среща на Sofia Revit User Group се проведе на 11.06.2024г. За втори път домакини бяха Barter Community Hub , което гаранитра прекрасни гледки към Витоша и чудесна покривна тереса за прохлада в горещия ден. Срещата привлече колеги от различни специалности, обединени път от идеята за дигитализацията в сферата на сторителството и проектантския процес, с ползването на Revit като основен инстурмент. Основното меню се състоеше от споделен практически опит от Лондон с допълнение на италиaнски вкус. Това бе втората среща за 2024 година и с нея приключва първият полусезон от срещи на живо. Следващите събития се планират след летните месеци в началото на есента.

Презентация 1:

BIM за сгради паметници на културата. Италианският опит – арх. Владислав Неделев

Презентацията ни преведе през личния опит на лектора, който е изследвал възможностите на Revit за целите на дигитализацията на една от най-емблематичнате сгради-паметници на културата в Италия, а именно Миланската катедрала. В уводната част бе разгледан стандартен подход на работа в контекста на опазването на културното наследство. Обърнато бе внимание на участниците в процеса, начина на обмен на информация, органзиацията и др.

В следващата част бе направен паралел с подход на работа, изпозлвайки BIM технологията. Колегата сподели и какви регулаторни ограничения действат на територията на Италия по отношение на паметниците на културата в дигиталната ера. Маркира предизвикателствата и изискванията към моделите, които се създават.

След съпоставакта на различните подходи се премина към същинското създаване на модела на база типологичното разделяне на структурата на катедралата. Бяха разгледани в детайл основните елементи, изграждащи модела и различните предизвикателства, свързани с тяхното моделиране и информация, която носят. Стана дума за последващото ползване на модела и споделянето на информацията от него.

Повече по темата можете да научите от записа на презентацията. Линк е наличен по-долу.

Презентация 2:

Оптимизация на Revit процеси и отвъд.Презентацията беше представена от арх. Деян Ненов @ Archilizer

Вторият лектор е с богат международен опит, като пътува специално от Лондон за събитието. Той сподели своя личен път и натрупан опит в сферата на архитектурата, проектирането, организацията и автоматизацията около Revit.

Първоначално бе обърнато необходимото внимание върху стандартизацията и добрите практики за работа с Revit. Това е задължителната основа, върху която трябва да се стъпи за успешна работа в бъдеще и необходим минимум при прилагане на процеси по автоматизация. Колегата говори за организация на папки, шаблони за Revit, настройки на проектен организатор, конвенции за именуване и др. Бяха въведени четири основни направления – информация, проектна организация, графика, именуване.

 В последстие се премина към примери на различни инструменти, които помагат в анализа на модели и автоматизират ежедневни задачи. Именно тези инструменти бяха разгледани в детайл във втората част на презентацията. Бяха показани основни стъпки в изграждането на инстурменти за автоматизация и надграждане на стандартната функционалност на Revit с помощта на pyRevit платофрмата и програмен език Python. Част от насоките включваха организация на самия код, графичен интерфейс и др. В края стана дума и за работата на Деян в разработването на новата визия на Dynamo.

За да се запознаете в детайл с всичко това, последвайте линка със записа от презентацията по-долу.

Видео от събитието:

Снимки от събитието:

Вашият коментар