SRUG Среща #12

You are currently viewing SRUG Среща #12

Резюме

#12 Среща на Sofia Revit User Group се проведе на 08.06.2023г.  Този период от годината е наситен със събития и нов рекорд по посещаемост на срещите нямаше. Имаше обаче много нови лица и срещата се оказа ценна за създаването на нови контакти. Разбира се времето след интересните презентации бе запазено за дискусии, обмяна на опит и контакти, придружени с приятно запотена бутилка бира и вкусна хапка пица = )

Презентация 1:

Вързка на Revit със Civil 3D, Infraworks и Navisworks. Презентацията беше представена от Благой Овчаров @ КАД Пойнт

Презентацията разгледа връзката на Revit с няколко външни софтуера и работните процеси, които са създадени за осъществяване на тези връзки. Подходите на работа показаха как е възможно модели от Civil 3D да бъдат вкарани в Revit, както и обратното. Освен това се обърна внимание как модели от Civil 3D и Revit могат да се ползват със софтуера за инфраструктурни проекти – Infraworks. Infraworks е подходящ за по-големи по мащаб проекти като пътни съоражения, мостове и други. Работата там може да бъде доста бърза и улеснена при изпозлване на вече готови модели от външни софтуери, както и наличните вградени библиотеки с елементи. 

В заключителната част на презентацията се разгледа връзка с Navisworks Manage. За десерт колегата беше подготвил бонус видео, в което демонстрира подход на работа, ползващ облачната услуга на Autodesk. Повече за съдържанието можете да видите във видето по-долу.

Презентация 2:

Визуализация на Revit модели с помощта на Enscape, 3ds Max и V-ray. Презентацията беше представена от арх. Лъчезар Николов @ NIKART Architecture

Темата за връзката на Revit се продължи и с втората презентация. В нея темата беше пречупена през призмата на визуалзиацията и презентацията на проекта. Основно бяха разгледадни два софтуера за визуалзиация и презентация и връзката им с Revit. Това бяха Enscape и 3ds Max.

В първата част на презентацията се разгледа подхода на работа свързан с Enscape. При него Revit модела се ползва директно и в реално време се визуализира, като Enscape и Revit са отворени по едно и също време, успоредно – при възможност всеки на отделен екран. Визуализацията е незабавна, в реално време. Възможно е да се добавят допълнителни елементи от обзавеждането или околната среда от библиотеката с елементи на Enscape за постигане на още по-реалистично усещане. Допълнително се разгледаха различни настройки и възможности за експортиране на изображения, видео и виртуална разходка.

Втората част беше отделена на 3ds Max. Коментираха се различните варианти за връзка с Revit модели и ниво на детайлност на крайния резултат. Беше споделено, че с 3ds Max е възможно постигнаето на много високо ниво на реализъм и качество на изображенията, но това идва на съответната цена. Софтуерът изисква сериозен хардуерен ресурс и повече време за работа в сравнение с Enscape.

Повече за двата подхода и техните особености можете да проследите в записа от презентацията.

Видео от събитието:

Снимки от събитието:

Вашият коментар